tiistai, 19.02.2019 tonnikala valkoinen [etusivu] [toimitus@tonnikala.net] [hakukone] [tietoa palvelusta]

 
 

Linux Demo Day 2002 takana

Iltapäivällä Office-ohjelmistot olivat LDD:n kuuma aihe. Esitelmät keskittyivät oikoluvun ja tavutuksen tasoon Linux-toimisto-ohjelmistoissa.

Oikoluku-, tavutus- ja synonyymisanastovertailu
Asmo Koskinen esitteli tekemänsä Linux-pohjaisten toimisto-ohjelmistojen suomen kielen oikoluku-, tavutus- ja synonyymisanastovertailun tulokset. Tulokset löytyvät osoitteesta www.asmokoskinen.net/OOo/
Asmon tutkimuksen motivaattorina oli kolumnisti Osmo A. Wiion vuosi sitten kirjoittama kolumni, jossa hän lupasi siirtyä Linuxiin heti kun käyttöjärjestelmän tukemat tekstinkäsittelyohjelmistot olisivat sellaisella tasolla, että ammattimainen kirjoittaja voisi niitä käyttää.

Asmo vertasi OpenOffice 1.0.1 + Soikko pre 0.2:sta, Kongo Groupin OpenOffice 1.0 Basic- ja Pro-versioita, SOT Office 2002:sta, Sun StarOfficen 5.2- ja 6.0-versioita keskenään. Tulokset voi lukea Asmon OpenOffice-sivustolta.

Asmo Koskisen kuva
Asmo Koskinen vertaamassa oikolukutuloksia

Toimisto-ohjelmistot suomalaisen kirjoittajan näkökulmasta
Toisin kuin muut esiintyjät, Osmo A. Wiio piti esitelmänsä piirtoheittimellä. Hän kommmentoi Asmon tuloksia ja piti luennon suomen kielen oikoluvusta. Osmo paljasti ettei ole siirtynyt käyttämään Linuxia ja luetteli nykyohjelmistojen puutteet.

Osmo A. Wiion kuva
Osmo A. Wiio puhumassa oikoluvusta

Soikko, suomenkielinen tavutus- ja oikolukuohjelmisto

Linux-esittelypäivällä oli myös paikalla Pasi Ryhänen, Soikko -ohjelmiston kehittäjä. Pasi kertoi oikolukuohjelmiston kehittyneen ristikkokiinnostuksesta. Hän kertoi Soikon toimintatavasta, sen ongelmakohdista ja sen historiasta. Soikossa on tällä hetkellä noin 100 000 sanaa. Soikon saa asennettua OpenOfficelle ja ispell-ohjelmistolle.

Pasi Ryhäsen kuva
Pasi Ryhänen, Soikko-kehittäjä
 
[edellinen] [seuraava]
[alkuun] 

 o tonnikala.net:

sarjis-logo

peilit:

o LDP
o Exim
o MySQL
o PHP

 

jutut:


Game on -näyttely

kuvan copyright Nokia
Nokia N-Gage -arvostelu

Hakkerietiikka
-kirja-arvostelu

© 2000-2005 tonnikala.net - luvaton kopiointi muuhun kuin omaan henkilökohtaiseen käyttöön ehdottomasti kielletty!
Uni on köyhä korvike kofeiinilletonnikalalle!