Game On -pelinäyttely
21.11.2003 klo 02:10, Auri Hautamäki

Helsingin Tennispalatsissa on syyskuun loppupuolesta lähtien toiminut Game on -pelinäyttely, joka loppuu 14.12.2003. tonnikala.netin sarjista piirtävä Auri Hautamäki kävi viime sunnuntaina paikan päällä katsastamassa, mitä Game on oikein tarjoaa.

 


Game on

Yleistä Game onista

Näyttely antaa kattavan katsauksen videopelien kirjoon aivan ensimmäisistä peleistä vuodelta 1962 nykypäivään saakka. Näyttelyn ehdottomasti paras puoli on se, että lähes kaikkia pelejä pääsee itse pelaamaan ja kokeilemaan.
Sunnuntaina liikkeellä oli paljon ihmisiä ja pelaajia, mutta näyttelyn tarjonnan huikeat yli 120 peliä takasivat sen, että aina löytyi vapaita pelejä kokeiltaviksi.

Laajasta pelitarjonnasta löytyy varmasti kaikille kävijöille jotakin mieleistä katseltavaa. Itse innostuin varsinkin varhaisista peleistä. Hauska kokemus oli mm. Atarin vuonna 1972 ilmestynyt tennispeli Pong. Peli on Al Alcorin suunnittelema ja se on yksi ensimmäisistä kolikkopeleistä. Näyttelyssä tätä peliä pääsee pelaamaan, niin kuin monia muitakin pelejä, suurelle seinälle heijastettuna, jolloin pelinautinto on taattu. Muita nostalgisia vanhoja pelejä löytyy paljon - mm. Space Invaders vuodelta 1978 ja Spacewar! vuodelta 1962.


Ladybug, 1981
Konsolit yms.

1990- ja 2000-lukujen peli tarjonta on laaja. Konsoleita löytyy mm. Nintendo 64, Sega MegaDrive, Sony Playstation, Game Cube ja Microsoftin X-box. Hiukan vanhemmista 1980-luvun koneista bongasin mm. Commodore 64:n ja Atari 2600:n. Hauskaa katseltavaa ovat myös kaikenlaiset lisälaitteet koneille kuten virtuaalihansikas, Nintendo Power Glove vuodelta 1989 sekä Atarin virtuaalikypärä, Virtual Reality Headset vuodelta 1996.


Computer Space, 1971

Nintendo Power Glove
Kuvataide

Pelien lisäksi näyttelyn antiin kuuluu myös kuvataidetta. Seinillä on näytillä paljon erilaisia peliaiheisia julisteita, kuvia, pelilehtien kansia sekä peligrafiikkaa. Silmiinpitävin taideteos on MEET Factory Oy:n takana olleiden Andy Bestin ja Merja Puustisen installaatio Flu-ID's vuodelta 2003. Teoksessa kiertää letkuissa verta, virtsaa, Itämeren vettä ja öljyä. Teoksessa on myös monitoreja, joissa näkyy graafisin kuvin esitettynä viruksia ja leviä, jotka leviävät nesteiden välityksillä. Tätä ilmiötä voidaan verrata tietokoneviruksiin. Teoksen tarkoituksena on tarkastella digitaalisen ja orgaanisen liittymäkohtia ja rajankäyntiä nykyaikana. Suurikokoinen teos on sijoitettu näkyvälle paikalle toisen kerroksen portaiden yläpäähän. Sen luona leijuva pistävä haju ja massiivinen koko eivät jää varmasti keltään huomaamatta.


Flu-ID's

Ääni ja musiikki

Yksi näyttelyn osioista keskittyy peleihin liittyviin ääniin ja musiikkiin. Näyttelyvieras voi pelailun lomassa istahtaa pehmeälle sohvalle kuuntelemaan kuulokkeista tulevaa musiikkia. Tarjolla on Prodigyn ja Chemical Brothersien kaltaisten artistien peleissä esitettyjä kappaleita. Varsinaisten pelisäveltäjien teoksia löytyy myös - mm. Richard Jacquesin kappaleita, joka on tunnettu Headhunter-pelin musiikista sekä Koicki Sugiyaman kappaleita, joka on puolestaan säveltänyt mm. Dragon Quest-peleihin musiikin. Ääniosiolta löytyy myös kiinnostava pc-peli, Drive. Se on erityisesti näkövammaisille suunnattu peli jossa kuunnellaan ohjeita ja liikutaan niiden mukaisesti näppäimistöä käyttäen. Drive on Richard van Tolin, Hugo Verweijin ja Sandler Huibertsin käsialaa vuodelta 2001.

Pelimaailman visioita

Tulevaisuus-osiolta löytyvät pelit ovat kiinnostavaa esimakua tulevasta. Monia näistä peleistä pelataan ilman ohjainta äänillä ja liikkeillä ohjaten. Tälläiset pelit tuntuivat olevan varsinkin nuoremman väen suosiossa. Voimme jäädä vain kiinnostuksella odottamaan mitä kaikkea tulevaisuus tuo pelien maailmaan tullessaan tekniikan kehittyessä.